Ontsteking darmen

Het begint vaak met misselijkheid en gaat vaak over in diarree: een ontsteking aan de darmen is allesbehalve aangenaam.

Een darmontsteking wordt vaak veroorzaakt door virussen, bacteriën of schimmels. Zowel de dunne als de dikke darm van de mens kunnen worden geïnfecteerd. Ook is het mogelijk dat beide darmen ontstoken raken. En naast deze dunne darm en de dikke darm, kan de maag ook vaak worden geïnfecteerd.

 

Vormen van darmontstekingen;

Een darmontsteking kan worden onderverdeeld in een acute of in een chronische vorm. Een acute darmontsteking wordt veroorzaakt door verschillende micro-organismen zoals bacteriën, virussen, dierlijke parasieten en schimmels. Een chronische darmontsteking, is bijvoorbeeld de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa. De oorzaken van deze ziektes zijn nog vrijwel onbekend. Aangenomen wordt dat het een gevolg is van verschillende factoren. Zoals; ontsteking_darmen.jpgerfelijke aanleg, een stoornis van het immuunsysteem, psychosomatische oorzaken.

Symptomen van een acute darmontsteking;

Na geïnfecteerd te zijn, duurt het ongeveer vier tot 48 uur, tot je de eetlust gaat verliezen, misselijk kunt worden en kunt gaan overgeven. Het lichaam probeert zich te ontdoen van de indringers. Als de indringers de darm bereiken wordt dit vaak gevolgd door buikkrampen en diarree. Andere mogelijke symptomen die kunnen optreden zijn; koorts, vermoeidheid en duizeligheid. Bovendien kan er een uitdroging van het lichaam optreden als gevolg van vochtverlies. Bij een langdurige darmontsteking kan de diarree ook gepaard gaan met bloedverlies.

Behandeling van een darmontsteking;

Eerst het goede nieuws: Een darmontsteking geneest meestal binnen een paar dagen vanzelf. Daarom worden vaak alleen medicijnen gebruikt om de pijn te bestrijden. Het belangrijkste bij een darmontsteking is te zorgen dat je niet te veel vocht verliest. Daarom moet je veel mineraalwater en thee drinken. Omdat het lichaam naast water, essentiële minerale zouten ( elektrolyten) verliest, is het goed een mengsel van glucose en zout te gebruiken of een dunne soep met een hoog zoutgehalte te nuttigen. Glucose bevordert de opname van elektrolyten, zodat zout en glucose weer goed kunnen worden opgenomen. Daarnaast kun je speciale vloeistoffen kopen met de optimale samenstelling van water, glucose en elektrolyten. Bij diarree is het verstandig even niets te eten. Wanneer de klachten afnemen, kun je proberen of het voedsel weer beter te verdragen is. Een volkoren koekje kan dan een goed begin zijn.


Wanneer naar de dokter?

Belangrijk is dat je een arts moet raadplegen, wanneer de oorzaak van de diarree onduidelijk is of als er te lang bloed bij de ontlasting zit. Ook aanhoudende buikpijn klachten moeten worden onderzocht door een arts. Ook wordt aanbevolen om een arts te bezoeken wanneer het hebben van diarree en buikpijn, onbedoeld gewichtsverlies en lichamelijke zwakte veroorzaakt. Daarnaast moeten kinderen altijd door een arts worden onderzocht. Voor hen is het gevaarlijk om veel vocht te verliezen.

Tot slot;
Om te voorkomen dat het virus of de bacterie zich verspreidt, moeten patiënten zich goed houden aan bepaalde hygiënische maatregelen, zoals veelvuldig handen wassen.