Rommelende darmen

Wat zijn rommelende darmen?

 

Je hebt het vast wel eens meegemaakt, je zit ergens aan tafel en ineens ervaar je een rommelend geluid vanuit je buik. Zo’n geluid waarvan je denkt; “oei zou iedereen het horen?” Als je je ooit hebt afgevraagd wat dat rommelende geluid nou precies is en of het normaal is, zal dit artikel antwoord proberen te geven op deze vragen.

Het proces van de spijsvertering

Laten we beginnen met wat er gebeurt tijdens de maaltijd. Als je het eten doorslikt, gaat het door je slokdarm en maag. Het is de taak van de maag om alles te mengen en het voedsel tijdelijk op te slaan. Zoutzuur en enzymen worden vervolgens toegevoegd om de vertering van het voedsel op gang te helpen. Hierdoor ontstaan spiersamentrekkingen van de lagen in de maagwand.

Zodra de maag het werk heeft afgerond gaat er een klep open en rommelende_darmen.jpgverdwijnt het gemengde eten in de dunne darm waar het papje verder wordt verteerd. De dunne darm is ongeveer 20 meter lang en het voedsel wordt in de deze darm geabsorbeerd. De darm trekt zich dan samen en maakt golvende bewegingen om de absorptie te bevorderen. En dit is de plek waar de rommelende geluiden vandaan komen.

Borrelende geluiden zijn dus het gevolg van lucht en vloeistof in je darmen.  Door de samentrekkingen ontstaan golven en die veroorzaken borrels. Dit is medisch bekend als peristaltiek. De geluiden kunnen worden gehoord met een stethoscoop en vaak zijn ze luid genoeg zodat ze zelfs hoorbaar zijn voor mensen in je buurt.

Zijn rommelende darmen dan  goed of slecht?

Het is goed en en het kan slecht zijn.

Om met het goede te beginnen; het borrelende geluid van je darmen is normaal gesproken een goede zaak! Want als je buik totaal stil zou zijn , kan dat een indicator zijn van constipatie.


Echter, rommelende darmen kunnen ook een signaal zijn van het lichaam dat er iets niet goed is. Want wanneer het verteringsproces zoals hierboven beschreven, niet helemaal optimaal gaat doordat er bijvoorbeeld een tekort aan maagzuur is of een tekort is aan de enzymen die de vertering moeten helpen, kunnen borrelende geluiden in je darmen optreden. Ook krijg je borrelende darmen als je voedsel eet wat je lichaam niet goed kan verteren.

Als je een tekort aan enzymen hebt, spreekt men van voedingsintolerantie. Een voorbeeld hiervan kan zijn; zuivelintolerantie. Als men dit heeft dan kan het voedsel niet goed worden verteerd door een tekort aan enzymen waardoor er veel gas in de darmen kan ontstaan. Het eten wordt slecht verwerkt en het begint als het ware te rotten, wat borrelende darmen tot gevolg kan hebben.

Wat kun je doen tegen rommelende darmen?

Om in beeld te brengen waardoor het komt dat jij rommelende darmen hebt, is het belangrijk je voedingsgewoonten goed onder de loep te nemen. Eet je voedingsmiddelen waarbij je steeds ervaart dat je darmen beginnen te rommelen of die het verteringsproces vertragen? Dan kun je wellicht je voeding aanpassen. Ook bestaan er voedingssupplementen om bijvoorbeeld enzymen aan je voeding toe te voegen zodat je lichaam extra enzymen ontvangt. Blijven de rommelende darmen problemen opleveren en worden de klachten erger doordat er bijvoorbeeld pijn en krampen bij komen, dan is het zeer raadzaam om een arts te bezoeken.