Harde opgezette buik

Harde opgezette buik?

Een harde opgezette buik treedt op wanneer je maagstreek groter is dan normaal. Dit wordt ook wel een opgezwollen buik of gezwollen buik genoemd. Een gezwollen buik heeft een aantal mogelijke oorzaken, en het komt erg vaak voor.

Mogelijke oorzaken van een harde opgezette buik

Een harde opgezette buik kan ontstaan door een aantal verschillende redenen, van te veel eten tot een zwangerschap.

De meest voorkomende oorzaken;

  • Een van de meest voorkomende oorzaken van een harde opgezette buik is overeten en de aanwezigheid van een teveel aan gas. Het inslikken van lucht als onderdeel van een nerveuze gewoonte of het eten van voedingsmiddelen die rijk zijn aan vezels leiden vaak tot een te veel aan gasproductie. Als dit gas het lichaam niet kan verlaten, kan dit leiden tot de zwelling van de buik.
  • Er zijn ook een aantal medische aandoeningen, zoals prikkelbare darm syndroom en lactose-intolerantie, die ook kunnen leiden tot de zwelling harde_opgezette_buik.jpgvan de buik
  • Tot slot kan  het zijn dat je een aandoening hebt waarbij de hoeveelheid vloeistof zich opbouwt in je buik. Dit wordt meestal veroorzaakt door problemen met je lever, zoals cirrose. Je merkt bij de eerste ontwikkelingen van deze aandoening nog niet veel. Pas na verloop van tijd zal je merken dat je buik steeds meer opgezwollen zal raken, doordat het vocht zich dan gaat ophopen. Alleen een arts zal in staat zijn om dan te onderzoeken of er sprake is van een teveel aan vocht in de buik. Bezoek bij deze symptomen dan zeker een huisarts.

Minder voorkomende oorzaken;

Een harde opgezette buik kan ook worden veroorzaakt door een aantal andere, minder vaak voorkomende symptomen. Deze omvatten:

• galstenen
• pancreatitis
• een darm obstructie
• een eierstok cyste
• gewichtstoename

Wat kun je zelf doen aan een harde opgezette buik?

Afhankelijk van de oorzaak van de harde opgezette buik, is het mogelijk om klachten thuis te behandelen.

  • Als je buik opgezwollen is omdat je te veel hebt gegeten dan moet je gewoon wachten tot je eten verteert is. De harde buik zal dan vanzelf verdwijnen.Het eten van kleinere maaltijden kan je helpen  om dit probleem in de toekomst te voorkomen. Overweeg ook om langzamer te eten zodat je de maag de tijd kunt geven om het voedsel te verwerken.

  • Als je buik hard is als gevolg van een te veel aan  gas, probeer dan voedingsmiddelen te vermijden waarvan bekend is dat ze gas veroorzaken, zoals bonen ,broccoli en kool. Vermijdt ook het drinken van koolzuurhoudende dranken en drinken uit een rietje.
  • Het vermijden van zuivelproducten kan een harde opgezette buik voorkomen wanneer deze wordt veroorzaakt door lactose-intolerantie. In het geval van PDS, is het belangrijk om stress te verminderen en vezelinname te vermeerderen. Want het is aangetoond dat dit de symptomen kan verlichten.

Wanneer je arts bellen?

Een harde opgezette buik is dus gelukkig bijna nooit het gevolg van een ernstige ziekte, maar er zijn toch een paar dingen waar je zeker op moet letten. Bel de huisarts zeker als je buik maar groter blijft worden of als je er andere symptomen bij krijgt zoals; koorts of misselijkheid. Zoek zeker medische zorg als je extreme diarree of bloed in je ontlasting hebt. En als je niet kunt eten of drinken voor meer dan acht uur , raadpleeg dan ook je arts.