Lucht in buik

Te veel lucht in je buik?

Last van een opgeblazen gevoel en winderigheid? Het kan zijn dat er te veel lucht in je buik en darmen zit. Dit kan erg vervelend en zelf pijnlijk zijn. Een te veel aan lucht heeft in veel gevallen te maken met de aanwezigheid van meer dan de gewone hoeveelheid gas in je maag en darmen.

Oorzaken

Een te veel aan lucht kun je binnen krijgen bij het slikken. Dit gebeurt vaak onbewust. Het kan zijn dat je tijdens het eten lucht naar binnen hapt waardoor de maag wordt opgeblazen. Ook kun je lucht binnen krijgen door te snel te eten, tijdens het eten veel te praten, niet goed te kauwen, tijdens het eten te drinken, te slurpen of koolzuurhoudende dranken te drinken. En stress en angst kunnen er voor zorgen dat je te veel lucht inslikt, zonder dat je het beseft.

Slik je vaak te veel lucht in en heb je daardoor veel lucht in je buik dan kun je proberen om hiervan af te komen door boeren of winden te laten. Stress en angst voorkomen helpt ook om minder lucht in te slikken. Helpt dit alles niet en blijf je van lucht in je buik last houden, dan bestaan er medicijnen zoals Metoclopramide, die je via je huisarts kunt verkrijgen of je zou een ademhalingstherapie kunnen overwegen.

Lucht in je buik kan ook betekenen dat je veel gas in je darmen hebt zitten dat wordt veroorzaakt door een verhoogde gasvorming bij de spijsvertering. Vaak gebeurt dit als je producten eet die gasvorming veroorzaken zoals bonen, kool, uien, vet, prei, sterk gekruid eten. Ook kan er een te veel aan gas in de darmen ontstaan door obstipatie waardoor de ontlasting te hard is en het lichaam niet goed kan verlaten. Ontlasting die langer in de darm zit, produceert meer gassen en dat veroorzaakt weer een te veel aan lucht in de darmen.


En het kan zijn dat je niet tegen bepaalde voedingsmiddelen kunt. Sommige mensen krijgen na het nuttigen van melkproducten een te veel aan lucht in hun buik. Dit kan duiden op lactose intolerantie. Of voedsel waar gluten in zitten kan bij mensen met een glutenallergie ook een te veel aan lucht veroorzaken. Om hier achter te komen is het raadzaam om met een voedseldeskundige te praten en te gaan uitproberen welke voedingsmiddelen een allergische reactie bij jou veroorzaken.

Onschuldig, anders naar de huisarts

In de meeste gevallen is lucht in de buik vaak onschuldig. Om de aanwezigheid van veel lucht in je buik te kunnen voorkomen of op te lossen, kun je gemakkelijk zelf maatregelen nemen. Rustig eten en het vermijden van voedingsmiddelen, die gasvorming veroorzaken, zijn daarvan de belangrijkste. Helpen deze maatregelen niet en houden de klachten aan of treden er veranderingen op zoals; bloed bij de ontlasting, gewichtsafname en aanhoudende pijnen dat is er wellicht toch een andere oorzaak voor het hebben van een te veel aan lucht in de buik en is het raadzaam om contact op te nemen met de huisarts. Er kunnen dan onderzoeken worden verricht om de oorzaak van een te veel aan lucht in de buik op te sporen.