Maagklachten

Maagklachten komen veel voor en kunnen van uiteenlopende aard zijn. Maagpijn, brandend maagzuur, misselijkheid en een opgeblazen gevoel kunnen klachten zijn van dit gevoelige spijsvertering orgaan.

Soorten maagklachten;

Buikgriep/voedselvergiftiging

Een van de meest voorkomende ziekten die maagklachten veroorzaken, is de buikgriep of een voedselvergiftiging. Behalve de overbrenging van persoon tot persoon, kan ook de consumptie van bedorven voedsel een maag virus veroorzaken. Vooral ernstig braken met diarree en maagkrampen zijn dan de klachten.

Reflux
Als het maagpijn is dat tezamen gaat met zuurbrand en oprispingen, kan dit betekenen dat er sprake is van reflux. Dit is een ziekte waarbij de maaginhoud weer terugstroomt in de slokdarm.

Maagklachten na het eten
Maagklachten na het eten zijn meestal onschuldig en ze komen zelden voor. De klachten die kunnen ontstaan worden veroorzaak doordat de maag last heeft van de maaltijd en moeite heeft om bepaalde voedingsmiddelen te verteren. Ook bevatten bepaalde maagklachten.jpgvoedingsmiddelen veel gasvormende ingredi├źnten en die kunnen ook maagklachten veroorzaken. Melk, snoep, varkensvlees, ui en kool planten, maar ook alcoholische dranken, cafe├»ne en sigaretten moeten daarom spaarzaam worden genuttigd.
Ook stress en te snel eten, kunnen er voor zorgen dat de maag wat overstuur raakt.

Ernstigere maagklachten
Maagpijn na het eten, in combinatie met een opgeblazen gevoel en misselijkheid of moeten braken kan wijzen op een ontstoken maagwand (gastritis) of, een maagzweer. In deze gevallen is het zeer noodzakelijk dat medische hulp wordt geboden.

Ontsteking alvleesklier of maagkanker
Een andere oorzaak van maagklachten kan een ontsteking zijn van de alvleesklier (pancreatitis). Ook kan maagkanker zich manifesteren door maagklachten, verlies van eetlust, gewichtsverlies en misselijkheid.

Maagklachten- Wat te doen?

Als er geen ernstige aandoening voor de maagklachten is aan te wijzen, kunnen een aantal huismiddeltjes helpen tegen maagklachten zoals;

  • Kruidenthee: koriander, kamille, basilicum, komijn, venkel, gember, anijs en citroenmelisse kalmeren de maag en de spijsvertering.
  • Een warme kruik op de bovenbuik kan maagklachten verminderen.

  • Eet op vaste tijden en probeer niet steeds iets tussendoor te knabbelen.
  • Drink lauw water of een glas water met daarin wat opgelost zuiveringszout.
  • Gebruik artisjok sap, verse kool sap of een beetje kruidenbitter na een zware maaltijd om de spijsvertering te vergemakkelijken.
  • Drie keer per dag een halve theelepel duindoorn uit de apotheek helpt tegen maagkrampen.
  • Eet aardappelsoep of verse aardappelpuree.

Wat eten bij maagklachten veroorzaakt door het eten?

Bij voedings-gerelateerde maagklachten is een verandering van voedingsgewoonten vaak een goede oplossing. Eet vooral geen vet voedsel en grote maaltijden en voorkom een overmatige consumptie van vlees en dierlijke producten. Eet veel groenten en fruit.

Als je last hebt van maagzuur na het eten, is het belangrijk om zuurrijke voedingsmiddelen te vermijden en te kiezen voor eten laag in koolhydraten, maar rijk aan vezels. Eet gevarieerd en kies voor milde soepen, salades en specerijen zoals komijn, gember en venkel.

Medicijnen

Om te achterhalen wat voor soort maagklachten je hebt, is het goed om te ontdekken wanneer de maagklachten zich precies voordoen. In sommige gevallen moeten andere behandelingsmethoden worden geboden om van de maagklachten af te kunnen komen. Geneesmiddelen zouden dan tot een vermindering van de klachten kunnen leiden.