Opgeblazen buik

He weer een opgeblazen buik

Oh wat zou je graag een platte buik willen hebben vanavond voor het feestje, maar dankzij die glazen frisdrank en die bak met tortilla chips, wil je broek niet meer dicht en heb je een opgeblazen buik. Een opgeblazen buik kan ongemak veroorzaken. Gelukkig hebben de meeste oorzaken van een opgeblazen buik een snelle en gemakkelijke oplossing.

Het belangrijkste is dat jij jezelf de vraag moet stellen `waarom is mijn maag opgeblazen?` Want als je ongeveer weet waarom je een opgeblazen buik krijgt, is het vinden van een oplossing een stuk gemakkelijker. Ontdek wat de reden zou kunnen zijn waardoor je een opgeblazen buik krijgt en stop met je te verstoppen in die veel te grote kleding. Volg onderstaand advies op en voel je vanaf vandaag weer een stuk gelukkiger!

Je eet voedingsmiddelen die gas veroorzaken

Bepaalde voedingsmiddelen – vooral degenen die rijk zijn aan vezels – kunnen meer opgeblazen_buik.jpggas opbouwen dan anderen en dat maakt dat jij je opgeblazen voelt. Pas dus op met de inname van bonen, kool, spruiten en kruidig voedsel. Kijk ook uit voor voedsel gezoet met sorbitol.

Je hebt PMS
Krijg je altijd een opgeblazen buik rond de week voor je menstruatie? Helaas, dit is een vrij veel voorkomende premenstrueel symptoom. Probeer gedurende deze tijd vast te houden aan een evenwichtige voeding en drink veel water – het opgeblazen gevoel moet weer over gaan tegen de tijd dat je menstruatie komt.

Je drinkt te veel koolzuurhoudende dranken
Koolzuurhoudende dranken hebben kooldioxide in de bellen, die gas en een opgeblazen gevoel veroorzaken in het lichaam. Probeer koolzuurhoudende dranken te vermijden en drink meer water.

Je slikt te veel lucht in
Er zijn verschillende redenen waarom dit zou kunnen gebeuren – het eten van kauwgom kan ertoe leiden dat je de lucht inslikt, maar het kan ook komen doordat je praat tijdens het eten.

Je eet te snel
Als je te snel je eet, kan het zijn dat het voedsel niet goed genoeg kan verteren en dat kan je dat ongemakkelijke, opgeblazen gevoel geven. Zorg ervoor dat je de tijd neemt om te eten en kauw alles goed. Eet rustig en voorkom dat je eten snel op is.


Je bent lactose intolerant
Als je maag niet in staat is om de lactose te verteren, dan kunnen zuivelproducten ertoe leiden dat je buik gaat opzwellen. Probeer zuivel eens te vermijden voor een paar weken om te kijken of je opgeblazen gevoel verbetert.

Je bent gestrest
Een van de grootste oorzaken van een opgeblazen gevoel is stress. Het is geen toeval dat wanneer je je gestrest bent alles mis lijkt te gaan, met vaak buikpijn of opgeblazen buiken tot gevolg.

Je hebt meer beweging nodig
Regelmatige lichaamsbeweging is de sleutel tot het hebben van een gezonde spijsvertering.

Ga naar en arts

Als je erg vaak een opgeblazen buik hebt, is het de moeite waard eens een gesprek met je huisarts aan te gaan over deze symptomen. Het kan zijn dat je last hebt van PDS of een intolerantie  en je arts is dan in staat om je te helpen. Een opgeblazen buik kan soms een symptoom van een aantal ernstige ziektes zoals kanker van de eierstokken of de ziekte van Crohn – onderzoek door artsen kan deze ziektes uitsluiten.