Opgeblazen gevoel maag

Een opgeblazen gevoel in de maag is vaak een onaangenaam gevoel. Meestal ontstaat een vol gevoel in de maag door het inslikken van lucht, overmatige gasvorming in de darm of door een defecte gas- afvoer.  Bij een opgeblazen gevoel in de maag is de de buik meestal erg gespannen en opgezwollen. Een sterk gevoel van een opgeblazen gevoel in de maag kan ook gepaard gaan met krampen en maagpijn.

Het hebben van een opgeblazen gevoel in de maag is niet meteen een enge ziekte, maar in de meeste gevallen een onschuldig symptoom van een te veel aan lucht in de maag en darmen. Daarnaast is het heel normaal dat men na het eten van een zware maaltijd die de maag behoorlijk heeft gevuld, een gevoel van volheid ontwikkelt.

Wat zijn de oorzaken opgeblazen gevoel in de maag?

Een gevoel van volheid heeft vaak geen pathologische oorzaak. Ieder gezond persoon kan, na een zware maaltijd, een opgeblazen gevoel in de maag ontwikkelen.
opgeblazen_gevoel_maag.jpgEen opgeblazen gevoel kan vele oorzaken hebben. Een van de belangrijkste en meest voorkomende oorzaken is; verkeerde voedingsgewoonten. Zo leidt te snel eten tot het inslikken van een te veel aan lucht. Ook kan het eten van bijzonder gasachtige producten zoals slagroom, spruiten, kool, peulvruchten en ui er voor zorgen dat er een te veel aan gas de maag in komt. Ook dranken met veel koolzuur kunnen een opgeblazen gevoel veroorzaken. Andere triggers voor een opgeblazen gevoel in de maag zijn suikervervangers zoals sorbitol of xylitol, alcohol en koffie. Stress en angst evenals hormonen rond het begin van de menstruatie of zwangerschap, kunnen ook een opgeblazen gevoel in de maag veroorzaken.

Wanneer men echter een gevoel van volheid ervaart na het eten van een normale maaltijd en dit gebeurt regelmatig, dan kan dit er op wijzen dat er iets anders mis is. Het kan dan te maken hebben met een aandoening aan het spijsverteringskanaal of een te veel aan maagsap. Een arts kan dan het beste worden geraadpleegd. Vaak wordt dan gekozen voor een gastroscopie, waarbij de arts met een slang de maag zal binnen gaan om het maagslijmvlies te beoordelen en tevens een weefselmonster (biopsie) zal nemen om te onderzoeken waar dat opgeblazen gevoel vandaan komt.


Wat kun je tegen een opgeblazen gevoel doen?

  • Wanneer je een opgeblazen gevoel in de maag hebt, is het prettig om smalle broeken of broeken met een beklemmende band te vermijden. In een wijde broek kan de buik beter bewegen.
  • Een warme kruik kan verlichting geven.
  • Venkel, karwij of anijs als thee of in druppels zijn effectief tegen winderigheid en een opgeblazen gevoel. Veel andere plantaardige ingrediënten kunnen het opgeblazen gevoel verlichten zoals: gele gentiaan, gember, koriander, marjolein, pepermunt.
  • Kruiden bitters zoals gentiaanwortel, duizendguldenkruid of engelwortel bevorderen de spijsvertering.

Meestal verdwijnt het opgeblazen gevoel na een korte periode vanzelf. Echter, als de symptomen erg hevig blijven en de toestand na een tijdje niet verbeterd, is het raadzaam om toch een bezoek te brengen aan een arts. Er kan dan namelijk best sprake zijn van een wat ernstigere aandoening of ziekten zoals lactose- intolerantie, een stoornis in de gal of een chronische darmontsteking.