Opgeblazen gevoel na het eten

Wat is de oorzaak opgeblazen gevoel na het eten?

We kennen allemaal de geneugten van een goede maaltijd en hoe dat kan worden gevolgd door ongemak rond de tailleband als we te veel hebben gegeten. Een opgeblazen gevoel na het eten veroorzaakt een gevoel van beklemming of zwelling van de maag die pijnlijk en gênant kan zijn. In veel gevallen wordt een opgeblazen gevoel na het eten veroorzaakt door de lucht die wordt ingeslikt als je te snel wilt eten. Maar, ook andere problemen met de spijsvertering kunnen een opgeblazen gevoel veroorzaken. Maar, er is hoop. Met de juiste aanpassingen en eenvoudige veranderingen van je eetgewoonten, is het mogelijk om te genieten tijdens en na het eten.

Een te veel aan gas

Een opgeblazen gevoel wordt meestal veroorzaakt door een te veel aan darmgassen en/ of een overmatige inhoud in de darm.  Het kan optreden wanneer ingeslikte lucht opgeblazen_gevoel_na_het_eten.jpgzich opstapelt in het spijsverteringskanaal. Als je deze lucht niet kunt afvoeren middels het laten van boeren, veroorzaakt dit een zwelling van de maag,  wat weer leidt tot een opgeblazen gevoel. Hoe meer een persoon eet, hoe langer het duurt om het voedsel van de maag naar de dunne darm te sturen. Hierdoor vertraagt de spijsvertering en dit veroorzaakt ook opgeblazen gevoel.

Soort voeding

Rekening houdend met wat je eet en drinkt kan dat een opgeblazen gevoel verminderen. Gas kan ook opbouwen in je maag- darmkanaal wanneer je gas producerende voedingsmiddelen eet zoals broccoli en bonen. Vezelrijke voedselinname hoeft geen probleem te zijn als je gewend bent om vezelrijk te eten, maar bij een te veel aan inname wanneer je lichaam er niet aan gewend is, kan dit snel en tijdelijk ongemak veroorzaken. Bouw het gebruik van vezels daarom aan je voedingspatroon aan door het gebruik van vezels geleidelijk op te bouwen. Zeker als je denkt dat dit de bron kan zijn van je opgeblazen gevoel.


Lactose -intolerantie

Lactose is een suiker die in veel zuivelproducten zit. Het enzym lactase is nodig om lactose te verteren na het eten van zuivelproducten. Als de dunne darm niet voldoende lactase aanmaakt, kun je lactose -intolerantie ontwikkelen. Dit heeft vaak constipatie tot gevolg. Hoewel lactose -intolerantie zelden gevaarlijk is, is het een veel voorkomende aandoening die een opgeblazen gevoel veroorzaakt bij volwassenen. Neem dus zeker contact op met je arts als je vaak een opgeblazen gevoel hebt na het nuttigen van zuivelproducten.

Als je na het eten een opgeblazen voelt aankomen, probeer dan eens onderstaande tips uit:

  • Kauw op wat venkelzaad of geniet van een hete venkel- of muntthee. Dit zal je spijsverteringskanaal kalmeren.
  • Haal adem vanuit de buik en houdt dit 5 minuten vol. ( diepe buik ademhaling)
  • Ga voor een stevige wandeling van 30 minuten. Het helpt om de bloedcirculatie te verhogen, omdat je hart sneller moet kloppen en dit zal het gas sneller laten verdwijnen doordat de spijsvertering wordt gestimuleerd.
  • Drink veel vocht, zoals water, om de spijsvertering te bevorderen. Koolzuurhoudende dranken en dranken zoals koffie tellen niet mee.

Concluderend; een opgeblazen gevoel  kan veel ongemak en schaamte veroorzaken. Raadpleeg medische hulp als je last hebt van een opgeblazen gevoel op een regelmatige basis. Bij een onderliggende medische aandoening, kan een vroege diagnose en behandeling zeer nuttig zijn. Boven alles, kan regelmatige lichaamsbeweging en een gezonde levensstijl wonderen doen bij het voorkomen van een opgeblazen gevoel.